W naszej ofercie posiadamy pyłek kwiatowy - zachęcamy do kontaktu i zakupu

 

Co to jest pyłek i jakie ma właściwości?

Pyłek kwiatowy jest bardzo wartościowym produktem roślinnym, zawierającym białka, aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, flawonoidy, karotenoidy, witaminy i sole mineralne. W białku pyłku jest 20-25 aminokwasów, m.in. arginina, lizyna, kwas glutaminowy, proteina, kwas aspirynowy. Pyłek należy do ważnych składników pożywienia pszczół, stanowiąc źródło substancji odżywczych i mineralnych, niezbędnych pszczołom do produkcji mleczka pszczelego, będącego pokarmem dla wylegających się larw. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, tzw. obnóży przenoszą go do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim. Przyniesiony do ula pyłek przeznaczany jest na bieżące potrzeby pokarmowe. Pszczoły tworzą z niego także zapasy na okres jesienno-zimowy. Świeży pyłek złożony zostaje w komórkach, ubity, a następnie pokryty miodem. Podlega on fermentacji (proces zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty). Tak zakonserwowany pyłek nazywamy pierzgą. Różnorodność związków aktywnie czynnych zawarta w pyłku korzystnie oddziaływuje na człowieka odżywczo i leczniczo. Działa antybakteryjnie, regeneracyjnie, uodparniająco i odtruwająco. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych gruczołu krokowego w uporczywych zaparciach i biegunkach. Polecany jest w leczeniu chorób wątroby, wykazuje działanie przeciwanemiczne, poprawia kondycję organizmu i wzmacnia odporność na przeziębienia, choroby przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Kuracja pyłkowa pobudza apetyt i normalizuje trawienie. Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres od 1. do 3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną. Jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary. Wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.

 

840x350

 

Jak stosować pyłek?

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem. Można rozmieszać pyłek wodą, miodem, serkiem, mlekiem lub sokiem owocowym. Należy dokładnie przeżuwać go przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku. Można również wcześniej pyłek zmiksować, np. w młynku do kawy.

    Dawki dzienne:
    - dzieci 3-5 lat: 10 gramów pyłku,
    - dzieci 6-12 lat: 15 gramów pyłku,
    - dzieci powyżej 12 lat i dorośli: 20 gramów pyłku,
    - dorośli leczniczo 30-40 gramów pyłku.
    * Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gramów pyłku.

 

1115

Źródło:  http://zwiazek-pszczelarski.pl/, http://www.ulikroztocze.pl

http://szymonkaczmarczyk.pl/zdjecia/zdjecia-pszczol.html